Певний час вагалася, писати чи не писати про розмову двох жінок, почуту в маршрутці, коли їхали минулої неділі на ринок, що на Розвилці, яка зачепила мене за живе. Однак, обдумавши і осмисливши все, зрозуміла, що мовчати не можна, аби вберегти цих та інших людей від помилок та необдуманих вчинків. «Син служить, а вона приїхала і сидить у нас на шиї. Випровадити її не можу, адже син попросив піклуватися про неї, бо невдовзі стане батьком. А я не вірю. Він такий у нас наївний. А ще дратує мене, що чоловік прийняв її як рідну, — йому, бачите, завжди хотілося мати доньку. Все нахвалює», — роздратовано говорила жінка. «А я на твоєму місці тільки б раділа та чекала внука, — обізвалася її сусідка. – Не повторюй моїх помилок. Колись я своєму сину заборонила одружитися на однокласниці, батьки не подобалися, жили біднувато, а тепер йому вже 34 роки, а він сам, як запив після того скандалу, який я вчинила, так і продовжує. А та дівчина виявилася толковою, вивчилася на юриста, сім’ю має. Простити собі не можу, скалічила свою дитину». Почула це все і так хотілося втрутитися у розмову, проте не наважилася. Чомусь з’явилася надія, що любов до сина зробить чудо і жінка переборе у собі материнські ревнощі. Звісно, нам непросто змиритися з тим, що діти виросли і стали самостійними. Але вони мають право на особисте життя і наші постійні втручання, контроль, недовіра можуть нашкодити їм, а то й зламати долю. І від цього не буде краще й нам, коли бачитимемо, що наші діти нещасні. Напевне, єдиний вихід у історії, про яку розповіла жінка, прийняти ситуацію і дати можливість дітям бути щасливими. І, можливо, та чужа дівчина стане рідною не лише для сина жінки, а й для неї та чоловіка. А народжене нове життя буде дарунком долі.
Йшла по базару, обмірковувала почуте, думала про своє. На якусь мить мені здалося, що продавців більше, ніж покупців. Проте з часом люди почали заповнювати базарний простір. Більше їх стало біля теплих речей, ковдр, жилетів, домашнього взуття з овечої шерсті – дитячого і дорослого.
А от біля м’ясних рядів цього дня не було ажіотажу. «Сьогодні свято, то ж, напевне, люди пішли до церкви, а потім уже на ринок», — сказала продавчиня Світлана, завжди привітна й усміхнена. Дуже прихильно ставлюся до таких людей, які навіть у непростих ситуаціях бачать позитив.
На молочних прилавках ще всього було вдосталь. Відзначила про себе, що продавці цієї продукції намагаються її представляти презентабельно. Це добре, адже конкуренція на ринку серйозна. Потішило, що ціни поки що стабільні.
В овочевих рядах більш гамірно. Тут є і овочі, і закрутки з овочами та приправами, грибами, малиною, калиною. Ціни, щоправда, на консервовані гриби дещо кусаються, але товарний вигляд приваблює базарувальників. Грибники Марія Гаврилівна і Володимир Олександрович розповіли, що це їхнє улюблене заняття. Люблять і збирати лісові делікатеси, і переробляти. Раніше їздили до лісу самі, а тепер їх возить син, бо самим уже непросто. А недешеві тому, що і роботи біля них багато, і бензин дорогий. Не погодитися з цими привітними людьми не можна.
Помітила, що на прилавках з’явилася редька зимова чорна. Ще з дитинства ставлюся до цього овоча з повагою, адже багато хто з нас лікував нею і кашель, й інші захворювання. Її вживання надзвичайно корисне. Уже пізніше дізналася, що у редьці є вітаміни, мінерали, ефірні масла, цинк, калій, натрій, магній, фосфор, кальцій і залізо, що сприяють нормальному функціонуванню всього організму. А ще у ній міститься йод, тому редьку корисно вживати в їжу людям із йододефіцитом, із порушеннями в роботі щитовидної залози.
Сік редьки використовують для підвищення імунітету. Для цього потрібно взяти 100 г соку буряка, 100 г соку редьки і розвести водою 1:1. Вживати двічі на день по 80-100 г, не більше 10-15 днів. А от салат із редьки з додаванням моркви, буряка, часнику чи цибулі не лише корисний, а й смачний. Все це потрібно натерти на тертці й заправити олією або домашнім майонезом.
З’явилося на прилавках і на лотках чимало й заморських фруктів, проте більшу перевагу віддаю українським: яблукам, грушам, сливам, винограду.
На вулиці Луговій, як і завжди, продавалися овочі, фрукти, олія, солодка вода, привезені з сусідніх районів. Оптом можна було купити дешевше і моркву, і капусту, і картоплю. Можна було придбати саджанці дерев, кущів, цибулинки тюльпанів. Милували око барвисті кущі хризантем різного кольору.
А ще мій погляд зловив малесеньких песиків-пекінесиків із дивовижними мордочками, яких продавали два підлітки і просили за них тисячу гривень. Була б можливість, придбала б і собі маленьке чудо, адже такі собачки мені подобаються найбільше. Щоправда, кажуть господарі, що вони мають не лише кумедний вигляд, а й неабиякий характер.

Свинина: биток 120-140 грн; м’якуш – 110-130 грн; сало 70-130 грн/кг

Яловичина — 130-160 грн/кг

Курка домашня — 70-85 грн/кг

Молоко — 17-20 грн/л

Сир кисломолочний — 60-80 грн/кг

Сметана — 70-80 грн/л

Яйця курячі — 21-35 грн/дес.

Олія соняшникова салатна — 35 грн/л

Рижієва – 120 грн/л

Помідори — 23-40 грн/кг

Капуста — 8-15 грн/кг

Капуста цвітна – 20-35 грн кг

Кабачки – 20 грн/кг

Морква – 12-20 грн/кг

Буряк – 8-10 грн/кг

Картопля – 5-10 грн/кг

Цибуля – 10-15 грн/кг

Часник – 30-50 грн/кг

Редиска – 8-15 грн/пуч.

Редька чорна зимова – 15 грн/кг

Журавлина – 75 грн/1 л банка

Яблука –7-15 грн/кг

Груші – 30-35 грн/кг

Слива – 25-30 грн/кг

Хурма – 25-30 грн/кг

Гранат – 35-60 грн/кг

Мандарини – 25-35 грн/кг

Залишити відповідь

Будь ласка, введіть ваш коментар!
Будь ласка, введіть ваше ім'я